tirsdag den 26. februar 2013

Når socialt bedrageri bliver til underholdning - 7 afsnit

TYND - TYNDERE - TYNDEST - så jeg vil hellere tale om vigtigere ting!

Igår kom så 7. afsnit af "Aktion socialt bedrageri". Gad vide, hvilken automat DR1 har trukket den serie i? Public Service er det ihvertfald IKKE.

Det siger lovenI Radio- og Fjernsynsloven står der bl.a. om DRs opgaver:
"Den samlede public service-virksomhed skal via fjernsyn, radio og internet eller lign. sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester omfattende nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning. Der skal i udbuddet tilstræbes kvalitet, alsidighed og mangfoldighed. Ved programlægningen skal der lægges afgørende vægt på hensynet til informations- og ytringsfriheden. Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed. Programvirksomheden skal sikre befolkningen adgang til væsentlig samfundsinformation og debat. Der skal endvidere lægges særlig vægt på dansk sprog og dansk kultur. Programvirksomheden skal endvidere afspejle bredden i produktionen af kunst og kultur og give programtilbud, som reflekterer mangfoldigheden af kulturinteresser i det danske samfund."

Denne serie er på 10 afsnit ialt. Så hvis DR havde passet sine forpligtelser, har der været rig lejlighed til at komme rundt om problemstillingen "Socialt bedrageri" på en meget mere nuanceret måde, end tilfældet har været. Udsendelserne har været ensidige, af dårlig kvalitet, har ikke været oplysning eller undervisning, men har været kedelig underholdning. Til brug for at cementere fordommene om den enlige forsørger og snyderne på dagpenge? Tja, sådan er det nok. Saglig har serien ikke været og upartisk har den slet ikke været. Vi har stadig ikke fået at vide, hvad brugerne selv mener og tænker om kontrolgrupperne - vi har ikke fået at vide, hvordan de overhovedet er kommet med i udsendelserne - og dybest set kunne udsendelserne være lavet med stand-ins - altså en slags skuespillere, ikke virkelige sociale bedragere.

Så, jeg er kørt træt i denne serie. Muligvis vil min nysgerrighed sende mig hen i sofaen igen de næste 3 mandage. Men hvis der dukker noget mere spændende op, vælger jeg det!

Og jeg finder helt sikkert på noget andet at skrive om! For der foregår vigtigere ting i DK lige nu - nogle af dem, kigger jeg på i de næste blogs.

Jytte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar