lørdag den 4. maj 2013

Klap lige hesten Sass Larsen!


Hvor meget - eller hvor lidt - ser politikerne sig selv i spejlet??

Jeg var ved at kløjs i aftensmaden, da jeg hørte Radioavisen fredag meddele, at Henrik Sass-Larsen mener, at Enhedslisten "står bag organiseringen af BUH-råb og voldsepisoder mv den 1. maj rundt omkring i landet". (Jeg skrev det ikke ned, så det er frit efter hukommelsen).

Ikke fordi det er noget nyt. I mit 69-årige liv har jeg rigtig tit hørt politikere sige, at bestemte grupperinger har stået bag ballade ved demonstrationer - og dermed antydet, at deltagerne i disse demonstrationer ikke kan tænke selv. Altså - Enhedslisten har organiseret en flok dummernikker til at stille op i Fælledparken og andre steder den 1. maj for at BUHE - for at smide med ting - for at genere S-SF politikere. Dummernikkerne kan ikke selv tage stilling - har ikke selv ansvar for deres handlinger - har ikke selv taget beslutning om at smide med bl.a. tomater og vand - eller at skubbe og slå. Og de ikke-voldelige har måske ikke taget beslutning om at BUHE og vende ryggen til?

Helt ærligt, Sass-Larsen. Klap lige hesten!

Jeg går bestemt ikke ind for vold og voldslignende overfald på politikere. Det er IKKE ok. Vi har ytringsfrihed her til lands. Også når det er ubekvemt, hvis vi er upopulære som politikere og partier. Så det er bare om at bruge den - ytringsfriheden. Derfor nej til vold!

Men hvis folk kommer i Fælledparken og til 1. maj i Århus, og BUHER og vender ryggen til og pifter og larmer, så KUNNE det jo f.eks. også handle om, at de er vildt frustrerede over - politikerne. Har du tænkt over der? Det kunne jo godt være, at en masse vælgere er totalt trætte og magtesløse og skuffede over, at de partier, de har stemt på - og troet på og har haft tillid til - har svigtet og svigtet og svigtet siden de kom i regering. Svigtet ved at svigte egne løfter. Svigtet ved at vende befolkningen ryggen. Svigtet ved at manipulere med sproget og med kendsgerningerne. Svigtet ved at lyve folk lige op i deres åbne ansigter. Svigtet ved at lave "hemmelige" aftaler med KL. Svigtet ved at indgå aftaler med blå blok og stå på talerstolen 1. maj og angribe Enhedslisten. Svigtet i et væk.

OG når der er en masse mennesker, der BUHER - og vender ryggen til - og larmer - så er der også nogen, der ikke vil stå ved sig selv. Og er voldelige. Og overskrider grænser. Sådan ER det bare - og sådan har det altid været. Måske fordi de mangler ord. Måske fordi deres vrede koger over. Måske fordi de har været vrede alt for længe - ikke bare på politikerne, men også på andre. Der er mange "måskeer"!

Jeg har ikke insiderviden om Enhedslisten. Er ikke medlem der, og bliver det heller aldrig. Men jeg hørte Johanne Smidt-Nielsen skælde folk ud i TV, fordi de ikke gav politikerne plads og rum til at tale. Til trods for, at det er politikerne, der IKKE lytter til folk. Og jeg har hørt den sang - om hvem der organiserer hvad SÅ mange gange, at det faktisk er kvalmende. Danske folketingsmedlemmer, der forsøger at manipulere - nok engang - med vores andres opfattelse af tingene. Denne gang er det dig, Henrik Sass-Larsen. For når du giver udtryk for, at Enhedslisten - læs Johanne Smidt-Nielsen - har organiseret hylekoret den 1. maj, så sender du flere signaler samtidig:

1. At folk er for dumme til at finde ud af at gøre ting selv. Også dumme ting, som at være voldelige overfor politikere. Disse dummernikker er marionetdukker - som Johanne sidder og trækker i snorene på.

2. At Johanne - og hendes folk - seriøst bruger deres kostbare tid på at organisere voldsmænd og råbekor til at genere S og SF til 1. maj møder rundt omkring i landet.

3. At vi andre - også os der IKKE var i Fælledparken eller i Stakladen i Århus - ikke har øjne i hovedet - eller ører for den sags skyld. At vi ikke kan tage stilling til, hvad der foregår - fordi vi er lige så dumme som de dummernikker, der er voldelige - og fordi vi ikke har forstand på politik, og fordi vi ikke har forstand på, hvad det er vi ser og hører, når handlingerne bliver omskrevet med smarte ord, som f.eks. "normalisering".

4. At vælgerne - herunder jeg - ikke selv kan tage stilling til, hvad det er der foregår på Christiansborg - og at vi ikke udemærket godt ved, at der til alle tider, ALTID har været nogle, der til demonstrationer og 1. maj simpelthen er nødt til at gå over stregen, fordi de måske ikke har ord på deres vrede og frustration. Der ER simpelthen mennesker, der griber til vold og voldslignende handlinger, når de er vrede og frustrerede, og måske utrygge og bange. Det ved vi godt, Henrik Sass Larsen. Og det ved du helt sikkert også.

Så det er et billigt kneb, du her tager i brug. Og det virker heldigvis ikke på os andre. Vi har øjne og ører og sanser - og vi følger med i, hvad det er der foregår. Ihvertfald på mig.

Jeg vil ikke undskylde for voldelige episoder. For de er ikke OK. Men jeg har det sådan, at når nogen - de unge, de mest livlige, de mest udsatte, vender ryggen til statsministeren og SF-formanden og pifter og råber BUH og laver larm - så er jeg ganske enkelt nødt til at forstå dem. For de - og vi andre - er blevet behandlet arrogant og nedladende i 1½ år nu. Af dig og dine. I blev valgt af en stor del af befolkningen i tillid til, at I ville den almindelige lønmodtager og borger det godt. I blev valgt af mange mennesker i tillid til, at I stod på den almindelige danskers side. I blev valgt, fordi mange mennesker ønskede forandringer. Og I blev valgt, fordi der var mange mennesker, der havde tillid til jer.

Jeg tror, at rigtigt mange mennesker forstår, AT det er nødvendigt at gøre noget alvorligt ved tingene her under krisen. Men jeg tror også, at der er mange andre end mig, der bliver rigtigt vrede, når politikere snakker udenom, snakker "sort", manipulerer, fortier og direkte lyver.

Så - Henrik Sass-Larsen: Jeg vil foreslå, at regeringen og folketingsmedlemmerne indfører en ny øvelse: Gå ud på jeres badeværelser hver morgen, og kig jer selv dybt i øjnene. Undersøg, hvor godt I har det med jeres løgne og fortielser. Undersøg, hvor godt I har det med at manipulere med kendsgerningerne - og bagefter fornægte dem. Spørg jer selv, om det mon var det I blev valgt til at gøre? Kig efter en ekstra gang og spørg ham derinde i spejlet, om hvorfor han er holdt op med at tale lige ud af posen, svare ærligt på spørgsmål og opfatte alle mennesker som lige meget værd?

Og her tænker jeg ikke på, at du/I skal komme med informationer i "utide". Naturligvis er der ting, der ikke skal offentliggøres på strategisk tåbelige tidspunkter. Men når der bliver spurgt til overvejelser, som du/I ikke vil fortælle om lige nu - så sig DET - i stedet for at sige, at overvejelserne ikke finder sted og aldrig har gjort det. Og når I laver noget skidt - eller får for lave meningsmålinger - så vær dog ærlige. Alt det plidder-pladder, der bliver lukket ud til TV og aviserne gør jo kun en ting: Vi - ihvertfald jeg - mister totalt tilliden.

I er valgt af en stor del af befolkningen. Mange af jeres vælgere er trætte og sure. Politikerleden breder sig til tung magtesløshed, som er svær at håndtere. Nogle vælger måske sofaen næste gang, der er valg. Nogle vælger at stemme blankt - det gør jeg f.eks. Nogle vælger at smide med tomater 1. maj. Og nogle få vælger voldelige metoder. De sidste er sikkert også voldelige i andre sammenhænge. Så tag dog for pokker ansvaret for, at den politik I fører - og ikke mindst den måde I gør det på - skubber folk væk fra jer. At det er jeres relation til befolkningen, der er noget galt med. At det er tilliden, der er skrumpet. At det er jer selv, der har lagt spiren til både BUH-råb, afvisende rygge og piften. OG til et par voldsepisoder - som jeg faktisk godt kan forstå - selvom jeg ikke accepterer vold som politisk argument. I har ikke brug for Enhedslisten til at gejle folk op. Det klarer I udemærket selv.

Ikke særligt venlige hilsener
Jytte Høj Hammer